2

Alles wisselt

Rust mijn ziel uw God is Koning. Heel de wereld is Zijn gebied. Alles wisselt op Zijn wenken maar Hij zelf verandert niet!

Gisterenavond zaten we aan tafel met een Oekraïens gezinnetje. Zij waren onze gasten. Op zulke momenten kook ik extra lekker en wil ik hen verwennen. Zij genieten daarvan. Samen eten verbindt! Het vraagt een goede voorbereiding van me. Wat gaan we eten? Hoe doen we het met bidden, Bijbel lezen en danken? Welke plaats aan tafel geef ik hen? Eten de kinderen met ons mee? Wat eten ze graag? Ik zoek op internet naar tafel- en eetgewoonten (van christenen) in de Oekraïne.

Ik besluit om tijdens de maaltijd te zeggen dat wij elke voor hen en voor de Oekraïne bidden. Ik zoek nog een lied op; een gebed voor Oekraïne. Vol aandacht luisteren ze ernaar. Het treft hen. Ze gaan vertellen hoe de zorgen hen tot lasten zijn. Ik ben blij dat we onze eigen structuur los hebben gelaten (bidden-Bijbel lezen-danken) en ons bij hen aangepast hebben. Wat een openheid gaf het om over God te spreken als de Bron van alle leven. Ik vind dat best spannend; hoe komt het over? Geef ik er de juiste woorden aan? De cultuur- en taalbarrière is een sta in de weg. Ik voel me dan een stuntel. Niet vanuit valse bescheidenheid maar gewoon omdat ik zo graag ongedwongen wil spreken met deze mensen die we al langere tijd kennen.

Zo maar tijdens het schrijven van deze blog denk ik aan de tevredenheid die dit gezin kent. Tevreden met hun lot. Ik word er weer door geraakt. Het maakt me klein voor God. Ze genieten mee van ons huis. Ze genieten van de sfeer (kaarsjes aan, kachel aan). Ik zet ze ‘thuis’ af. Een kamertje waar de bedden in de woonkamer staan en geen plaats is om zoals bij ons samen te eten. Een plek waarvoor ze dankbaar zijn. ‘Nederland is goed voor ons.’  Ik heb na dit bezoek genoeg om over na te denken terwijl ik terug rijd naar mijn ‘paleis’.

In het donker van de auto (op het eiland Tholen is het echt donker) komen de regels ‘weest tevreden met uw lot’ in me op. Ik wil het lied aan het einde van het jaar met jullie meegeven.

Luister ‘Rust mijn ziel uw God is Koning’ – Nederland Zingt (eo.nl)

Rust! Snak jij naar rust? Je vind het nooit buiten God. God gaf de Rustaanbrenger aan mensen die onrustig zijn. Rust noch vrede wordt gevonden om mijn zonden. Gods Woord is Christus Zelf! Hij is geopenbaard in Zijn Woord, de Bijbel is Zijn stem. Heb jij stille tijd met God om te leren wie Hij is (voor jou)? Wil je iemand leren kennen dan is het belangrijk dat je tijd voor elkaar vrij maakt.

In de retraite komt stille tijd voor en krijg je daar een methode voor aangereikt die je dagelijks toe kunt passen. Ik geef de vereenvoudigde versie hier voor thuisgebruik. Het is de hoogste tijd om God te zoeken. Hij wacht om ook jou genadig te zijn. Het ontbreekt God aan niets om ons te schenken. Hij gaf er Zijn eigen Zoon voor. Opdat een iegelijk die in Hem gelooft niet verderve (verloren gaat) maar het eeuwige leven hebbe (heeft!)

Methode: (neem elke dag een afgebakende stille tijd op een vast moment van de dag). Ik wens je een rijke tijd met God aan het einde van dit jaar!

  1. Lees Johannes 3:12-21;
  2. In welke context staat dit gedeelte? Wat gebeurt er voordien en nadien? Wat valt je op?
  3. Lees na elke tekst de verwijsteksten. Wat valt je op? Wat leer je hiervan?
  4. Wat leert dit Bijbelgedeelte jou over Gods deugden? Welke deugden (karaktereigenschappen) zie je? Ken je nog meer karaktereigenschappen van God? In welk verband staan de deugden? Is de deugd van rechtvaardigheid positief of negatief?
  5. Wat zegt dit gedeelte jou over wie jij bent voor God? Wat leer je eruit voor je dagelijkse leven?
  6. Welke eigenschappen van jou zijn een doorn in Gods oog? En nu…?
  7. Leer de tekst uit je hoofd en bemediteer deze tekst gaandeweg de dag onder je werk.
  8. Welke psalm past bij deze tekst? Houd je van zingen? Zing deze dan regelmatig op die dag.

Weet je dat?

 

Schrijf je in en ontvang gratis elke nieuwe blog