2

Beslagen brilleglazen?!

De bril die je op heb bepaalt wat je ziet en hoe je de dagen van je leven invult. Deze bril bepaalt hoe je denkt, voelt en je gedraagt. Deze bril bepaalt het beeld van de ander én van jezelf. Zie jij de Ander in de ander? Zoek je daarnaar?

ZIJN JOUW BRILLENGLAZEN SCHOON?

Jij hebt blinde vlekken.
Jij hebt overtuigingen.
Jij hebt oordelen.
Jij doet aannames.
Jij hebt angsten.
Welke kleur heeft jouw bril. Donker? Vrolijk? Licht? Gekleurd? Getint? Vraag het eens aan de ander én de Ander.

Hoe zie je jezelf?

Zijn je brillenglazen schoon, dan heb je een realistische kijk op de ander en jezelf. Dan ken je jezelf in wie je bent, je talenten en je valkuilen. Dan durf je eerlijk toe te geven dat je fouten maakt. Je vraagt om vergeving en zoekt naar de juiste kijk op jezelf door de ervaring die je hieruit op doet. Dan heb je zelfvertrouwen en mag je met Gods genade de plaats innemen die Hij je geeft. Je buigt onder Hem en voor Hem en je vraagt dagelijks, concreet, om je te vervullen in de wetenschap dat niet jij maar Hij in het Middelpunt moet staan. Hij is het waard om door jou verheerlijkt te worden. Met deze realistische kijk weet je wat je wilt en waar je grenzen liggen. Je toets dit aan Gods Woord. Je bent tevreden met jezelf en hoeft niet meer te zijn dan wie je bent. God schiep jou! Ontevreden zijn over jezelf en mopperen over wat je niet goed doet zijn negatieve gedachten richting God. Hij vraagt om onze zonden concreet aan Hem te belijden en ze te laten. Dat is de dagelijkse bekering. Satan houdt ons in zijn greep; negatieve gedachten over onszelf bevredigen hem. Het brengt ons niet waar we zijn moeten; bij het kruis van onze Heere; Jezus Christus.

Beslagen glazen

Zijn de glazen van jouw bril dusdanig beschadigd of beslagen dat je er niet goed door heen kunt kijken, dan zie je niet veel. Dan mis je veel van het moois wat het leven te bieden heeft. Dan zijn er heel veel dingen die niet bij je binnen kunnen komen.
Dan heb je ook geen duidelijk beeld van jezelf, van wie je nu eigenlijk bent, wat jouw talenten zijn en wat het doel is van je leven.

Leer de ander en jezelf te zien in het Licht van de ander. Je bril is een middel om te zien wat je niet ziet. Zoek naar Gods beeld in de ander. Zijn beeld is te zien in de waarden die hij/zij naleeft. We hebben niets uit onszelf. Dat zijn Zijn gaven! Leer te kijken met een andere bril; zie het goede in de ander. Zoek het goede in de ander. Je brein zal anders gaan denken wanneer je met deze bril én naar jezelf én naar de ander gaat kijken. Je leert positiever te leven.

GEKLEURDE GLAZEN IN JE BRIL

Jouw brillenglazen zijn gekleurd;

Gekleurd door de ervaringen die je hebt opgedaan in je leven.
Gekleurd door je opvoeding.
Gekleurd door pijn en verdriet.
Gekleurd door opmerkingen die tegen je zijn gemaakt.
Gekleurd door alles wat er niet mocht zijn.
Gekleurd door het verhaal wat jij jezelf vertelt. Het verhaal wat je gelooft. Het verhaal waarvan je gelooft dat het waar is wie jij bent en hoe die ander is.

Maar dit allemaal bekijk je door jouw bril. Je ziet dus niet Dé Waarheid. Alleen maar jouw waarheid. Is dat voldoende voor je?

TIJD VOOR EEN BRILLENDOEKJE!

Haal je brillendoekje tevoorschijn en poets je glazen schoon:

  1. Denk na over wie je bent met Gods Woord in je hand
  2. Denk na over alle zegeningen die je dagelijks ontvangt. Psalm 103; vergeet geen van Zijn weldaden
  3. Weet dat Hij die aan jou geeft als een zichtbaar teken van Wie Hij is
  4. Weet dat dit een uitnodiging is om tot Hem te komen in vertrouwen op Zijn Naam; de HEERE redt!
  5. Vertrouw Hem in wat Hij zegt over wie je bent en wat Hij in Zijn liefde zo graag aan je geeft (Lees Romeinen 3:9-20 eens in de ‘ík’vorm. Lees daarna Romeinen 5:1-11 daarna). Geloof je God op Zijn Woord? Zijn Woord is de Waarheid! Lees nu 1 Johannes 1:10 en 1 Johannes 5:10. Is het Zijn wil om jou Zijn geliefde Zoon te onthouden?

Poets je bril eens goed en kniel voor Hem neer! Belijd je zonden! Zoek vergeving bij Hem alleen. Hij staat gereed, zie je Hem staan? Hij kijkt uit naar zondaren! Rust en vrede wordt niet gevonden in het vasthouden van onze zonden maar in Hem. Onze ogen moeten open. Onze harten gereinigd.

Tijdens de retraite of de coaching kunnen we dit thema verder uitdiepen. WEETJE; tijdens de retraite kun je gebruik maken van gratis coachgesprekken. De coaching en de retraite worden door ProLife vergoed. Neem gerust contact met me op.

De foto heb ik vanmorgen gemaakt tijdens mijn ochtendwandeling. De ochtendwandelingen zijn stiltewandelingen die ik meditatief invul. Hier een bloem die aan de waterkant staat. De goede bron! Hij bloeit een poosje en dan is zijn tijd voorbij.

Schrijf je in en ontvang gratis elke nieuwe blog