2

Duurzame relaties

In de tijd dat duurzaamheidsdenken om duurzame samenwerking vraagt, verdwijnen de duurzame relaties. Is duurzaamheid aan het veranderen?

Geen tijd voor duurzaam leven. Bij het scheiden van afval houdt het op. Zou de uitspraak “geen tijd” ook gelden voor duurzame relaties? Heeft dit ook alles te maken met het scheiden van? Bij duurzaam leven heb je het vaak over milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Waar is het menselijk welzijn? “In de laatste dagen” van de liefde staat gevoel hoger dan liefde. Is dat terug te vinden in wat er geschreven staat: “De liefde van velen zal verkouden?”

Koud
De warme liefde wordt koud omdat de ongerechtigheid vermenigvuldigt. Ik denk aan de jongere, die me vertelde dat spanning en liefde alles met elkaar te maken hebben. “Is de spanning eraf, dan voel ik niets meer. Zo kan ik toch geen huwelijk beginnen?” Na meerdere relaties vol spanning kwam steeds het moment van scheiding. Na elke relatie raak je een stukje van jezelf kwijt en is een volgende duurzame relatie moeilijker dan ooit. Welke voorbeelden geven ouders hun kinderen mee? Kunnen jongeren aan hun ouders zien dat ze het beeld van Christus en Zijn bruid vertonen? Worden ze verliefd op Christus omdat de ouders iets doorstralen van Zijn liefde?

Startpunt van rijke relaties
Het mooie huwelijk is het startpunt voor een rijke relatie met gezin, kerk en vrienden. Na de relatie met God is de huwelijksrelatie de eerste. Is dit het belangrijkste geluk in het leven? God heeft het welzijn van de mens op het oog. Na het huwelijk kwam de zevende dag, de rustdag. Rusten in God en in elkaar. Ligt rust op de afvalhoop? Is stilte onkruid geworden? Zoek je naar een rijk en diep huwelijk? Dat kan! Werk er samen vroegtijdig aan. Volg een relatieboost voor je gaat trouwen. Hierdoor verdiept de communicatie en verbindt je samen: www.hartelijkverbonden.nl/workshoppremarriage/

Geluk is dichterbij dan je denkt
Geluk zoek je tegenwoordig op de verkeerde plaats. Geluk is dichterbij dan je denkt. Nabij jou is het Woord, het fundament voor gelukkige rust en geborgenheid. Vanuit dit fundament wordt liefde gebouwd. Liefde in veelkleurigheid. Liefde in verschillende talen. Het huwelijk is het startpunt van een avontuurlijke reis, die levenslang duurt. Dáár zit spanning in. Een onbekende toekomst met een doel. Samen leven voor en met God is eeuwig menselijk welzijn.

Aandacht
God schakelt het huwelijk in tot uitbreiding van zijn Koninkrijk. De vele huwelijksscherven zijn in het licht van dit gebed en deze verwachting levende wonden vol pus. Het ettert het hele leven na. Met de onbeantwoorde vragen, wrange verwijten en levende schuld die meegetorst wordt als een loden last op het hart. De diepste pijn wordt geleden in huwelijken omdat het de diepste verbindingen kent. Het huwelijk vraagt om aandacht, om tijd en om rust, want de boze geesten in de lucht nemen ons gevangen in de strik. Het grote afval is zichtbaar onder gehuwden. Elke dag scheiden meer dan honderdtachtig echtparen. Het echtpaar zelf, de kinderen en hun omgeving ervaren daarbij veel stress en een hoge psychische belasting.

Een golf op het strand…
Vaak gaat de scheiding uit van de vrouw. Vrouwen die behoefte hebben aan genegenheid en liefde, aan een luisterend oor en rustig aandachtige tijd van haar man. Is het gratis verkrijgbaar maar niet beschikbaar? Speelt de leeftijd een rol? Veel veertigers gaan uit elkaar. Heeft het te maken met de midlifecrisis? Het kan zijn, maar belangrijker is of het Woord ons richtsnoer is en of de relatie gefundeerd is. Heb je elkaar echt gevonden? Ken je elkaars liefdestaal? Ben je er voor elkaar ook als het moeilijk wordt? Ken je de verlangens, verwachtingen, gevoelens van de ander en jezelf? Kun je de reacties van de ander duiden? Veel huwelijken stranden als een golf op het strand. Het schuim spat na en verdwijnt. Kun je te veel van het huwelijk verwachten? Wil je verbonden blijven aan elkaar? Meld je aan voor een relatieboost: www.hartelijkverbonden.nl/workshopmarriage

Verwachtingen
Je verwachtingen moeten hooggespannen zijn! Hoe kwetsbaar én verbindend is samen danken en bidden! Is je verwachting verkeerd? Verwacht je te veel van de ander of verwacht je dat de ander zich voor jou verandert? Daar wordt niemand gelukkiger van. Het zal niet lukken. Elk mens heeft zijn eigen uniciteit. Door God geschapen! Elk mens, jij en ik, heeft zijn eigen zonden, tekorten, valkuilen, levenservaringen en karaktereigenschappen. Je eigen ik kom je in je huwelijk tegen. Dat vraagt om verandering. Het verkeerde moet bij het afval. De gaven van de Geest mag je ontvangen in verbinding met Christus. Dan is jouw ik ondergeschikt aan zijn Ik. Dan word je nederig, waardoor je niet minder van jezelf maar minder aan jezelf gaat denken. Minder van jezelf denken gaat ten koste van de ander. Het hoofdgebod is God liefhebben boven alles en iedereen en je naaste gelijk aan jezelf.

Stormachtige zee…
Al trouwen er velen, toch is er veel onbekendheid over de man-vrouwverschillen, de talen die je spreekt, de rugzak die je draagt en waaruit je reacties voortkomen. Het gesprek is onmisbaar terwijl communicatie ook voor de nodige ruis en onbegrip kan zorgen. Een duurzame relatie is rijk, mooi en tegelijk complex. De Duitse schrijver Heinrich Heine schreef in de 19e eeuw: “Het huwelijk is een stormachtige zee waar nog geen kompas voor is gevonden.”

Effect
De wetenschap dat je allebei onvolmaakte mensen bent, geeft ruimte voor vergeving. Hoe kun je samenleven zonder vergeven? Vergeving is de brug naar elkaar na elke keer dat je de ander pijn deed. Onvermijdelijke pijn vraagt om onvermijdelijke vergeving. Dát is de moeite meer dan waard. Want een duurzame relatie is zeer gezond voor je welzijn, zegt hoogleraar duurzame relaties Esther Kluwer. Zij doet al jaren onderzoek. Volgens haar kun je het positieve effect van een duurzame en positieve relatie niet snel overdrijven. Privé en werk varen er wel bij!

Meer weten? www.hartelijkverbonden.nl/

Schrijf je in en ontvang gratis elke nieuwe blog