2

Duurzame zelfzorg (2)

Je drukke leven kan te vermoeiend zijn om onszelf van de basisbehoeften te voorzien: gezonde geestelijke voeding, stille tijd met God, gezonde lichamelijke voeding, voldoende dagelijkse beweging, voldoende nachtrust en een dagritme mét genade. Hoe harder de draaimolen van het leven voortgaat, hoe moeilijker het is om uit te stappen en stil te staan.

Stilstaan en je verdiepen in de noodzaken van het leven om daarna op een andere koers aan te sturen vragen om gedisciplineerde stuurmanskunsten. Goed plannen blijkt moeilijker met een volle agenda. Je laten voortstuwen door alles wat zich voordoet is funest. Op termijn wordt je werk zwaar, je geniet minder van mooie mensen en momenten in je leven, je emoties zijn minder gecontroleerd. Stel jezelf de volgende vraag: “Hoe wil ik over tien jaar door mijn geliefden herinnerd worden?” Deze vraag kan helpend zijn om te komen tot een levensdoel met een visie. Wil je jezelf en anderen tekort blijven doen? Ik weiger dit van je te geloven! Je wilt het anders. Kijk achterom (oude jaar) om vooruit te leren (nieuwe jaar).

Welke zelfzorg?
Zelfzorg is niet egoïstisch; maar is wel hard nodig! Jij mag er zijn om anderen vreugdevol en liefdevol te vullen. Je geliefde zijn het waard dat jij ze de volle aandacht geeft. Hoe kan dat wanneer je jezelf maar een beetje aandacht en liefde geeft? Vooral wanneer je een harde werker bent is zorg voor jezelf van levensbelang. De zelfzorg moet dagelijks in je agenda staan. Elke dag een uur, elke week een dagdeel, elke maand een dag en elk jaar een week neem je een-beetje-zelf-zorgtijd. Wanneer je een relatie hebt of getrouwd bent kun je elkaar daarin steunen. Het doel hiervan is God, jij en de ander. Laat je vullen voor je leegloopt! Doe waar jij van geniet en wat bij je past, creatief bezig zijn, een wandeling maken of werken in de tuin.

Retraite
In deze blog las je eerder over de retraite. Een retraite is een leef-bewust-tijd. Belangrijke onderdelen zijn stilte met God, aandacht, beweging, gezonde voeding, keuzes maken, timemanagement en meer. Verschillende verzekeringen vergoeden de retraite omdat het belang van een retraite voor de algehele gezondheid, privéleven en de productiviteit op het werk verbeteren. Ik organiseer samen met mijn man elk jaar een aantal keren een retraite. De eerstvolgende retraite is van 15 t/m 23 april 2021. Kun je die datum niet? Kijk even voor meer mogelijkheden op de website.

Diaconessenhuis
In het voormalige diaconessenhuis in Amerongen hebben we een aantal kamers gehuurd met eigen zitje, douche en toilet. Een mooie gebedstuin met veel meditatiemogelijkheden, de schuilhut in de tuin, de verschillende hoekjes in het hele gebouw, de bibliotheek en de gebedsruimte in de kelder staan tot onze beschikking. Het bos ligt bij de voordeur en nodigt uit tot een stiltewandeling of een meditatieve wandeling. Je hebt de mogelijkheid om een week, een weekend, een midweek of een driedaagse deel te nemen. In deze week word je volledig verzorgd. Zo krijg je ruimte om te ont-moeten om ontmoetingen te ontvangen. Er zijn nu nog enkele plaatsen. Vol is vol! Het programma en de prijzen kun je op de site vinden www.hartelijkverbonden.nl/retraite/

Meld je aan voor onze blogberichten