2

Verborgen verwachtingen

Woorden die het hart raken kunnen zowel positief als negatief zijn. Achter onze woorden zitten de gedachten, verwachtingen, verlangens, behoeftes en gevoelens die aan onze woorden een stuur geven. Niemand ziet of weet dit. Hoe kan het ook? Wat je zegt komt openbaar en dat deel blijft verborgen waar geen woorden aan gegeven wordt.

Een woordenwisseling ontstaat vaak door onuitgesproken gevoelens, gedachten of verwachtingen en achter kritiek zitten vaak verborgen verlangens. Mannen en vrouwen koesteren illusies ten aanzien van een intieme relatie. Maar mannen en vrouwen verschillen van elkaar, dat maakt dat de illusies van beiden anders zijn. In de verschillen tussen mannen en vrouwen blijkt hoe anders beiden denken. God heeft man en vrouw gemaakt met het doel om de taak die voor de man of de vrouw is bedoeld uit te kunnen voeren naar Zijn gedachten. In de workshop MARRIAGE worden man-vrouwverschillen uitgebreid besproken. Illusies zijn verbonden met de culturele context. Elk volk heeft zijn eigenheid en daarmee ook zijn eigen benadering van een huwelijk. Hoe het huwelijk in Nederland wordt gezien heeft invloed op mijn en jouw huwelijk. We worden, vaak onbewust, beïnvloed. Ook het verleden en hoe het huwelijk van onze ouders of mensen in onze omgeving was heeft zijn stempel nagelaten.

Het huwelijk van onze beider ouders was zwaar. Wij hebben beiden weinig liefde gezien. We spraken hier samen over. Zoals onze ouders wilden wij het echt niet. We dachten het er beter af te brengen…..

Dachten… Gedachten….

Gestuurd door onzichtbare verwachtingen. Verwachtingen voor een intieme relatie binnen het huwelijk. Niet lang na onze trouwdag begon ik kritiek te geven. Ik wilde meer, ik wilde het anders, ik zag het anders voor me dan wat het nu was. Vrij snel na onze trouwdag was ik zwanger. Na elf weken zwangerschap kregen we een miskraam. Het kindje stond in een potje naast mijn bed te wachten op de dokter. Ik keek er met tranen in mijn ogen naar. Wat was het al gaaf. Zelfs de teentjes waren zichtbaar. Aart, mijn man, wilde het niet zien, dat was teveel voor hem. Ik wilde het met hem delen en ik wilde hem begrijpen, terwijl mijn hormonen op zijn kop stonden. Aan weken van misselijkheid was een einde gekomen maar de achtbaan waar ik nu in zat was niet eenvoudiger. Mijn gevoel lag overhoop, Aart wilde me in alles bijstaan, maar hij is veel zakelijker. Even tussen haakjes; dat is vaak wel mijn redmiddel omdat ik gevoelig ben 😉

De achtbaan wilde maar niet stoppen. Binnen vier jaar hadden we vier schatten van kinderen. Maar dit kon zo toch niet doorgaan? Hoe moet dat? Niemand die ons had voorbereid. Mensen om ons heen wisten hoe het moest maar wij wisten het niet meer. En van een intieme relatie binnen het huwelijk bleef niet veel meer over. We zorgden de dag door te komen en gaven de zorg aan onze kinderen. Tijd voor elkaar was er ’s avonds wanneer de kinderen in bed lagen en wij de huishoudelijke taken hadden gedaan.

We dachten het beter te doen…..

Gestuurd door onzichtbare verwachtingen. Welke verwachtingen? Hoe kon ik de verwachtingen nog ontleden in de drukte van de dag? Hoe kon ik nog nadenken over wat ik nodig had om liefde te kunnen geven terwijl de klok mij inhaalde? Ik wist wat ik wel kon; zorgen en mezelf vergeten.

Gedachten…..

Ze gaan terug. Terug naar de momenten dat ik mezelf vergat en doorging. Tijd tekort! Onmogelijk om ook maar tijd te nemen. En dan toch zeker geen tijd voor mezelf. Hoewel ik genoot van de kinderen en de kleine dingen van de dag, toch kon ik niet meer bij mijzelf komen. Mijn eigen leventje was een achtbaan. Ik overleef en we stoeien met de tijd en worstelen met de kinderwens.

Gedachten….! Een vol hoofd….! Een leeg hart…?

Gedachten leiden mij terug. Ik had zulke hoge verwachtingen. Vooral wanneer we in de drukte van ons leven een dag weg zouden gaan of we op vakantie gingen. Hoge verwachtingen, geboren vanuit het verlangen naar rust en stilte. Mijn hoofd, mijn hart en mijn lichaam hadden rust nodig. Ik zag er zo naar uit. Mijn plannen lagen klaar. Hoe hoger mijn verwachtingen waren hoe meer kritiek ik gaf aan Aart. Hij kon weinig goed doen. In de hectiek nam ik de moeite niet om het te ontleden en kon ze daarom ook niet uitspreken. Ik wist het zelf niet (meer).

Een intieme relatie binnen het huwelijk. Hoe doe je dat?

Ik ken jouw situatie niet. Heb je een gezin of een drukke baan naast je gezin? Ben je mantelzorger? Heb je hulpbehoevende ouders en kinderen met extra zorg?

Vanuit mijn ervaring wil ik even bij je komen zitten. Even maar. Ik weet het, je hebt weinig tijd. Maar mag ik even iets zeggen; ‘Ga zo niet door!’ Door deze manier van leven verlies je zoveel. Ook dat heb ik geleerd. Je verliest aandacht voor elkaar, voor jezelf en voor je kinderen. Dat ligt niet aan de kinderen maar aan de manier waarop je met de tijd omgaat en de onuitgesproken verwachtingen en gevoelens. Neem tijd om stil te staan bij wat je nodig hebt. Dat is niet egoïstisch omdat je dit wilt doen in het belang van anderen. Sta stil bij jouw behoeftes, verlangens en verwachtingen. Check ze op inhoud. Zijn ze acceptabel en realistisch? Leg ze open neer voor je man en bespreek het samen. Kom samen tot actie en steun elkaar in wat jullie beiden nodig hebben. Kom je er niet uit? Twijfel dan niet want er zijn oplossingen. Hak knopen door om te komen tot een intieme relatie binnen het huwelijk. Dat kan soms best pijnlijk lastig zijn. Is het een idee om enkele sessies coaching te nemen?

Welk doel moet het dienen? Wat verwacht je ervan? Deze verwachting mag de volle aandacht krijgen. Zo zullen de positieve verwachtingen leiden tot rijke herinneringen. Herinneringen aan mooie momenten met elkaar. Dan gaat het huwelijk opbloeien en dat geeft profijt in je gezin. Hoe kan het anders?!

We ontvingen na de eerste vier kinderen nog twee kinderen, waar we dankbaar voor zijn. We hebben de toenmalige temperatuurmethode gebruikt omdat we ons goed bewust waren dat een huwelijk zonder intieme samenleving in de vorm van gemeenschap ons gezamenlijk gebed en leven met God in de weg stond. Maar ook dat elk kind recht heeft op een liefdevolle en betrokken ouder.

Na een periode van de overgang, die ook op seksueel gebied niet vlekkeloos verloopt, mogen we in een intieme relatie van elkaar genieten. Dat betekent niet alleen in lichamelijk verlangen naar elkaar maar boven alles in het delen van Gods Woord aan elkaar en daar naast in samen iets ondernemen. Ik denk dat daarin de belangrijkste ingrediënten voor een intieme relatie verborgen zijn. Zo heeft God Adam en Eva de opdracht te geven om samen de aarde te bebouwen (samen iets doen), tot één vlees te zijn (gemeenschap) in het samenleven voor Gods aangezicht.

De foto is gemaakt in de stiltetuin op de plek (Amerongen) waar we onze retraite organiseren.

Schrijf je in en ontvang gratis elke nieuwe blog