2

(Ver)dwalen

Deze blog heb ik vorig jaar geschreven in alle kwetsbaarheid van het gebroken leven. Ik ben nu zo ver dat ik dit durf te delen. Dit doe ik omdat er zoveel pijn achter een miskraam verborgen ligt. Ongekende pijn, bedekte pijn, hartverscheurende pijn, missende pijn, lege pijn, vragende pijn….

Ik ben verdwaald…..

Onrust! Zowel in mijn hoofd als in mijn lijf. De balans van geest-ziel en lichaam ben ik verloren. Waar? Wanneer? Ik beloof mezelf dat ik vanmiddag ga dwalen. Dwalen en vragen stellen aan mezelf. Mezelf coachen, dat ga ik doen! Ik zie dat ook in psalm 42 waar David zichzelf coacht. Hij stelt vragen aan zijn ziel met het doel zijn geest tot rust te brengen en weer bij God terug te komen.

Dwalen

Ik wandel in alle rust het bos in. Een deel waar ik nog niet eerder ben geweest. Onbekend terrein. Ik loop het pad op. Pad? Is het wel een pad. Wat begon als een pad gaat over in hoog gras, bramenstruiken en brandnetels. Ik stel me de vraag of het leven op dit moment ook zo is? Verwarring! Zichtverlies!

De ashoop

Het moeilijk begaanbare pad eindigt in een open veldje. In het midden vind ik een ashoop. Wat is hier verbrand en met welk doel? Hetgeen verbrand is dat zie je niet meer. Wat was is er niet meer… Is dat in mijn leven zo?  Ik weet dat mijn verleden bij mij hoort. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Gevormd, geschaafd, gezuiverd of gepolijst? Al deze dingen hebben meegewerkt ten goede. Zo is het goed!

Naar beneden

Het pad loopt steil naar beneden. Ik moet afdalen. Het is een beetje glad vanwege de regen. Gaat dat lukken zonder te glijden? Hoe vaak in mijn leven ben ik afgedaald? Uitgegleden? Opgestaan? Verder gegaan? Een gebed stijgt op….

Brug

Beneden is een brug. Ik blijf op de brug staan. Ik hang over de reling en kijk in het water. Mijn gedachten dwalen. Verdriet komt naar boven. Een traan valt in het water. Ik spiegel mezelf in het water. Dit ben ik, mijn naam is Corrie. Elke voorbijganger ziet mijn buitenkant. Ik ben blij met alle stilte van dit moment. Er is niemand. Niemand? De binnenkant laat ik niet aan iedereen zien. Daar heb ik veiligheid voor nodig. Hoewel ik me wel kwetsbaar op durf te stellen. Betekent puur zijn ook tegelijk alles van jezelf geven?

Bloemen!

Aan het einde van de brug is een veld vol met bloemen, zaden, struiken en bomen. Ik loop bewust heel langzaam. Kijk om me heen. Ik ervaar Gods genade! Leven! Zegen! Zegeningen!

Dan breekt van binnen de Zon door! ‘Het zaad zal Hem dienen’! Nu weet ik wat mij onrustig maakt. Ik heb in mijn geliefden de pijn van het verlies mee-geleden. Ze noemen het een mis-kraam. Wat een lelijk woord! Na enkel weken zwangerschap uit het leven weggenomen. MAAR! Hoe klein ook: Hij leeft en juicht voor Gods troon. Het zaad zal Hem dienen! Ik praat even met Jedid-jah….Is het raar? Ik zeg dat hij nu meer weet dan mij. Ik vertel dat ik jaloers ben. Hij dient in volmaaktheid, ik ben onvolmaakt. Bloemen! Ik pluk er één. Bloemen! God geeft ze in rijke mate op mijn weg. Zie ik ze?

Poort dicht

Mijn ogen zaten, door verdriet, dicht voor de bloemen op mijn weg. De poort naar de hemel is door overmand verdriet dichtgegaan. En de Poort is Christus! Daardoor is er onrust in mijn hoofd en in mijn lijf. Ik kon niet meer met genade leven.

Les!

Ongemerkt ben ik verdwaald in mijn verdriet. Mijn SHALOM was weggegaan. Ik ga even zitten om te rusten en te genieten. Ik besluit om de volgende keer eerder te gaan dwalen én om vaker te gaan dwalen. Elke week gaan dwalen…..Ik ga het proberen! Kan mij dat helpen om sneller te ontdekken waar de onrust vandaan komt?

Ik kijk omhoog. Ik bid. O, mijn God, hoor en vergeef! Mijn hart verlangt naar U, naar de rust in U!

Ik kijk op en zie de snelweg. Het verkeer raast door….En ik?

Maar jij?

Wil jij ook leren dwalen? Dwalen kunnen we samen doen tijdens wandel coaching. Zo maar een keer om te oefenen en het dan later zelf toe te passen. Hiermee geef je jezelf een levensles cadeau. Je leert de snelweg van je leven in balans te brengen door te leren leven met rust, dat is een genadegave. Stel gerust je vragen via het contactformulier.

Dwalen kun je ook leren als groep of team tijdens een stiltewandeling aan de hand van een thema met nabespreking, koffie en gebak. Bij minimaal 10 personen maken we afspraken over de invulling, tijd en locatie. Vraag een offerte aan. Een nuttige en leerzame activiteit in de natuur die nieuwe inzichten brengt.

 

Schrijf je in en ontvang gratis elke nieuwe blog