2

Wij zijn anders uniek

Man-vrouwverschillen

Jullie zitten samen op de bank en je vraagt aan je man; “Waar denk je aan?’ ‘Nergens aan…’ Stilte…..Dat kan niet! …….

Wij vrouwen zijn niet zo een-voudig. We denken, piekeren en twijfelen wat af. En dat begrijpen onze mannen niet. We zijn verschillend. Dat laat het onderstaande schema ons wel zien.

Let op: het is een schema en niemand is in een hokje te plaatsen. Iedereen is uniek. Haal er dus uit wat bruikbaar is voor jou om jullie huwelijk/relatie te versterken.

Tijdens de workshop MARRIAGE is dit één van de onderdelen die je samen bespreekt. En op dat moment zie ik ogen van mannen groter worden. Ik zie ze denken. Dan vraag ik mezelf af: ‘Waar denken ze aan?’ 😉

MANVrouw

 

Partiële cortex en hippocampus groter = beter ruimtelijk inzicht: Landkaart is verkleinde versie van de werkelijkheid

 

Vrouw herkent onderweg de punten zoals een kerk op de hoek enz.
Man geeft complimenten. Deze worden vaak niet juist ontvangen. Complimenten zijn vaker gericht op kleding, uiterlijk en minder op de persoonskenmerken

 

Vrouw geeft vaker complimenten over persoonlijkheid van de ander
Man denkt: Geen bericht-goed bericht

 

 

 

Man denkt: Pak het gerust zelf

Vrouw vraagt hoe het met de ander is uit zorgzame liefde en belt of appt tijdens het werk van de man

 

Vrouw zal regelmatig aan bezoek vragen of ze iets willen drinken

 

Voor mannen is iets doen belangrijk

 

Mannen willen gewoon gaan als hij weet waar hij naar toe gaat

 

Vrouwen neigen meer naar denken

 

Vrouwen willen eerst nadenken en praten over wat ze/jullie gaan doen

Een man zegt: Nu ben ik even bezig! De verbindingen tussen de linker- en de rechterhelft van de hersenen bij mannen werken minder samen dan bij vrouwen. Zij focussen zich meer op de taak waar ze op dat moment mee bezig zijn en kunnen dan niet ook nog luisteren. Wanneer een taak routinematig wordt dan kunnen zij wel iets tussendoor doen.

 

Een vrouw kan luisteren tijdens haar werkzaamheden.

Ze vragen zich af;

Waarom kan de man dat niet?

Is hij wel geïnteresseerd?

Mannen kunnen beter ontspannen.

 

Mannen kunnen gerust nergens aan denken. Dit kan een vrouw niet begrijpen.

Het activiteitsniveau van de hersenen is bij vrouwen groter. Het brein is nooit in rust. Ze plannen, zijn alert en houden tegelijk alles in de gaten. Nadenken, piekeren en twijfelen wisselen elkaar steeds af.

 

Het vertellen van de dag zal voor een man beperkt zijn tot de hoofdzaken. Details interesseren mannen niet

 

Mannen wordt vaak verweten dat ze zo weinig vertellen of niet voldoende luisteren

Vrouwen vertellen alles tot in details en vragen zich af of ze toch niets zijn vergeten.

 

 

Vrouwen wordt vaak verweten langdradig te zijn en niet tot de kern te komen

 

 

 

Waardering is in het leven van mannen belangrijk. Ze willen graag presteren. De grootste twijfel slaat toe wanneer een man zijn baan verliest. Hij voelt zich mislukt en vraagt zich af waarom anderen het beter doen.

 

Wanneer ze op het werk waardering krijgen die ze thuis missen is de valkuil groot om zich meer op het werk te richten

Vrouwen willen iets voor hun omgeving betekenen. Een goede moeder, vrouw, vriendin of collega zijn is belangrijk voor ze. Een goede relatie met anderen is een belangrijke behoefte voor vrouwen.

 

Wanneer ze niet gezien worden door hun man zijn ze geneigd meer naar vriendinnen/zussen te trekken

 

Mannen vragen niet zo snel om hulp. Dit zien ze als een zwakte. Weten ze de weg niet? Dan zoeken liever zelf  een poosje langer

 

Vrouwen vragen rustig om hulp. Dit zien ze als versterken van de relatie en dus als iets sociaals

 

Een man heeft meer testeron. Hierdoor vraagt seksualiteit meer en vaker om vervulling.

 

De man wil zijn geliefde voelen

 

Door de testeron zijn mannen visueel ingesteld en raken opgewonden bij het zien van beelden die gericht zijn op het opwekken van seksuele gevoelens

 

Bij het voorspel kan een (jongere) man met enkele minuten tot een hoogtepunt gaan

 

Voor mannen kan seksualiteit een ontdoen van spanning zijn en tot bedaren komen

 

De man is voldaan wanneer zijn emotionele lading verdwenen is. Dat lijkt dan minder gericht op de vrouw. Wat hij niet kan uiten door woorden uit hij door de daad. De man is een doener

 

De man is klaar wanneer hij een orgasme heeft gehad

 

Tijdens de orgasme verliest een man zijn controle. Dat vindt hij vaak lastig. Na de orgasme zal de man in het begin van een seksuele relatie (huwelijk) snel overgaan tot iets gaan doen. Daarmee herwint hij de controle.

 

Mannen zijn eerder geneigd om seksualiteit los te koppelen (denk aan de laatjes, de ontlading en de testeron) waardoor bij onvoldoende bevrediging er soloseks of pornoverslaving kan ontstaan

Het Bijbels denken en zelfverloochening wordt in het samen genieten geleerd

 

 

Een vrouw wil eerst de liefde voelen

 

Een vrouw zoekt naar genegenheid, verlangen en tederheid. Het hele lichaam is hierbij van belang en niet alleen de vrouwelijke lichaamsdelen

 

 

 

 

Het voorspel bij een vrouw duurt gemiddeld een half uur

 

Voor een vrouw is het een moment van liefde ervaren en gevuld worden met liefde

 

Voor zowel mannen als vrouwen is seksualiteit een emotioneel gebeuren hoewel veel vrouwen denken dat dit voor hun man niet zo is. Ook hun man is er emotioneel bij betrokken

 

Een vrouw wil na de liefdesdaad nog even bij haar man blijven.

 

 

Een vrouw wil graag in de armen van de man nagenieten omdat dit haar zo’n hernieuwd gevoel geeft

Mannen praten minder snel over gevoelens

 

 

 

Met de vraag wat de man voelt kan hij niet zoveel. Beter is het om te vragen: ‘Hoe was het vandaag? Waar kan ik je mee helpen? Hoe zou jij dit doen?’ Mannen zijn rationeler ingesteld. Ze begrijpen niet dat vrouwen huilen en weten er minder goed mee om te gaan. Wat moet ik nu doen?

Vrouwen staan meer in contact met hun emoties omdat emoties en taal zich in hetzelfde hersengebied bevinden.

 

Vrouwen zoeken niet naar oplossingen maar naar een luisterend oor. Ze willen emoties uiten, aandacht, erkenning, inleving en begrip van haar man. De vrouw wordt verdrietig(er) wanneer ze geen begrip krijgt, waardoor ze nog begrip gaat vragen. Ze wil het van haar man!

 

Kennis van het huwelijk is zo onmisbaar om elkaar beter te begrijpen. Aandacht, rust en tijd voor en met elkaar is onbetaalbaar om je huwelijk de benzine te geven die het nodig heeft.

En last but not least; De basisbehoeften zijn noodzakelijk om blijvend te verbinden. Voor de man is de basisbehoefte waardering. En dan kun je als vrouw zomaar even tussen neus en lippen door zeggen: ‘Ik dacht dat je dat al gedaan had. Het is nog niet gebeurd!’ Dan slaat de bom in. De man zegt vaak niets en gaat zijn weg. Dit was zo’n punt van afbraak van waardering. De vrouw heeft het nodig om gezien te worden. ’s Avonds komt de man thuis. Zijn vrouw heeft de kinderen van hen samen deze dag om zich heen gehad; ze opgevoed. Een pittige klus zonder collega’s waar je op terug kunt vallen en even mee kunt sparren. Ze wil haar verhaal kwijt en verlangt er naar dat je even vraagt hoe het gegaan is. Dat je zegt hoe belangrijk haar taak is als moeder. Dat je even met de kinderen speelt terwijl zij het eten kan koken. Dan is ze trots op jouw als vader van de kinderen; haar man!

Het is zo belangrijk dat we weten hoe mannen en vrouwen in elkaar steken. Waarom zeggen we het niet gewoon tegen elkaar? Waarom vinden we het zo moeilijk om onze behoeftes, verlangens en verwachtingen uit te spreken naar degene die zo dichtbij ons staat? Naar wie we verlangen?

Wil je in gesprek en meer gericht zijn op het hart van de ander? Dan is de gesprekspot een mooi middel. Je ontdekt en krijgt meer inzicht in elkaar.

Tijdens de familiedagen wil ik aandacht geven aan het huwelijk en gezin. Hiervoor ben ik aanwezig op het presentatieplein waar verschillende sprekers hun aandeel leveren over het huwelijk. Zijn jullie er ook? Ook op het doeplein kun je me vinden. Een mooie mix van doen en luisteren naar sprekers.

Schrijf je in en ontvang gratis elke nieuwe blog