2

Zie je mij?

We zijn geroepen om het beeld van Christus te vertonen maar we voelen ons uitgeput, leeg en vermoeid. Is het de bedoeling dat je al je behoeften aan anderen ondergeschikt maakt? Is een dienende levenshouding hetzelfde dan ‘je het kaas van de brood laten eten’?

Voor moeders kan het zwaar voelen wanneer je de trap weer opnieuw moet zuigen omdat de kinderen met moddervoetstappen naar boven liepen. Je voelt je een voetveeg…….Niemand in huis zal zeggen: ‘Wat heb je de trap op een inspirerende manier gezogen!’ Terwijl je hard werkt om alles netjes te houden mopper je dat het weer eens zover is….’Wie ziet mij?’ ‘Wie ziet er wat ik doe?’ ‘Waarom respecteren ze mij niet?’ ‘Stellen ze het wel op prijs wat ik doe?’

Vaak zijn anderen de schuld van het feit dat je niet gelukkig bent. Maar wanneer je innerlijke vrede wilt vinden zal je de strijd met deze manier van leven aan moeten gaan. Je moet verantwoordelijk worden voor je eigen leven en niet wachten tot de ander de problemen voor jou oplost. Je hebt een keuze! Als je aandacht gericht is op wat je positie is en niet op wat je wordt aangedaan dan zal je de mogelijkheden gaan zien om te veranderen. Het valt niet mee om toe te geven dat je zelf een rol vervult in het ontstaan van patronen in je leven, huwelijk of gezin. Je denkt dat je je best moet doen en het je man en kinderen naar de zin moet maken maar ondertussen mopper je. Een twee-mens in het huwelijk zal geen echte verbinding maken of ervaren. Dit is voor jullie beiden een onbevredigende relatie.

Worstel je met de vraag wie je bent? Is wandelen je ding? Dan kan wandelcoaching iets voor je betekenen.

Ben je bang om je eigen hart te onderzoeken om als gevolg daarvan werkelijke gevoelens boven te zien (erger nog voelen) komen? Je voelt je al zo vaak schuldig wanneer je loopt te mopperen en dan zal er nog meer naar boven komen. Verstoppen en zwijgen lijkt de veiligste weg. Dan kom je (denk je dat echt?) jezelf niet tegen. Waarom wil je koste wat het kost de realiteit voor God en mensen verborgen houden? Harder werken en emotioneel afstand bewaren van je man en kinderen (verstoppen) houdt de schijn op dat je het wel redt.

Kan het je helpen om samen met je man in gesprek te gaan? Wil je je man en jezelf een mooie dag cadeau doen? Dan is de workshop MARRIAGE iets voor jullie. Binnenkort start deze ook in Barneveld en Reeuwijk.

De schijn ophouden kan samen gaan met angsten.

  1. Angst voor conflicten
  2. Angst voor intimiteit (emoties zijn intimiteiten)
  3. Angst voor verlies van controle (grip houden op je leven en je huis. Dat is jouw terrein)
  4. Angst om gezag uit te oefenen
  5. Angst voor identiteitsverlies (ontleen je je eigenwaarde aan wat je doet? Vraag je je af wie je bent wanneer je geen echtgenoot of moeder bent?)

Er zijn vrouwen die zichzelf omlaag halen en denken dat ze niet veel waard zijn. Hoe denk je dat je man en je kinderen je dan zien? Er zijn vrouwen die hun identiteit ontlenen aan de zorgen. Zo zoeken ze naar de aandacht voor zichzelf. Bevestiging in negatieve zin. Lijden geeft hen houvast. Lieve vrouwen wanneer je jezelf hierin herkent weet dan dat we een Andere Houvast moeten zoeken. Zien je man en kinderen de waarde in jou omdat ze Christus in je zien? Aan Wie ontleen jij je eigenwaarde?

Emotionele lasten! Wat moet je er mee? Zoekt eerst en voor alles het Koninkrijk van God! Zoek God! Hij is nabij in Zijn Woord. Begin je de dag altijd met Hem? Neem je tijd voor jezelf? Loop niet over jezelf heen dan zullen anderen ook niet over je heen lopen. Toon respect naar jezelf dan zullen anderen je respecteren! Stel in liefde grenzen om bewegingsvrijheid in je huwelijk en je gezin te houden. Elk mag zijn eigen plekje innemen, ook jij! Ik raad je aan het boek ‘een vrouw naar Gods hart‘ van Elisabeth Elliot te lezen.

Hoe kun je zien of een dienende houding voortkomt uit een ondergeschikte houding of uit een oprecht dienend hart? Het antwoord ligt meestal niet in wat je doet maar hoe je het doet! Veel mensen die zich slaafs gedragen willen daarmee liefde en dankbaarheid verdienen. Ze ontlenen hun identiteit aan hun houding of aan de problemen die ze in stand houden. Dit is een op zichzelf gerichte manier van dienen. Het doel van echte dienstbaarheid is het afbeelden van Christus’ liefde. Een vergevende liefde. Deze liefde geeft en hoeft niet te verdienen. Zo raak je niet belast met of verstrikt in emotionele druk maar ben je vrij om zelf keuzes en beslissingen te maken ten goede van jezelf en in dienst van je huwelijk en je gezin. Lijkt het je heerlijk om even tijd voor jezelf vrij te maken? Dat kan met een retraite!

Met deze blog hoop ik je een zetje in de rug te geven naar de juiste richting; een leven met God! Zoek Hem terwijl Hij te vinden is en roep Hem aan terwijl Hij nabij is! Pas toen ik Hem leerde kennen is mijn leven verlost van waarde zoeken in mezelf. Mijn waarde ligt in Hem die gezegd heeft: Kom allen tot Mij die vermoeid en belast bent. Ik zal u rust geven. Wat een heerlijk en tegelijk afhankelijk leven! Elke dag vraag ik om nieuwe lessen om te leren wat ik kwijt moet. Daar wordt ik rijker van. Kan ik dat zondermeer? Was dat maar zo. Besef dat we leven op aarde. Dat behoedt voor overspannen verwachtingen.

 

Schrijf je in en ontvang gratis elke nieuwe blog