2

Retraet informatie

Het thema van de midweek- of driedaagse retreat is wisselend en het programma is er op aangepast.

Elke dag bewust leven is Bijbels (Mattheüs 6) en geeft mentale energie. Bij deze retreat begin je de dag met luisteren naar Gods Woord. Vanuit de stille tijd met God, als startpunt van de dag, kijk je naar je eigen levenspatronen. Deze retreat is gevuld met veel praktische werkvormen.

Het is een ervaring!

Mijn man, Aart, en ik kijken alles nog een keer na. Staat alles gereed? Zijn de koffie- en theekannen gevuld? We staan klaar voor de ontvangst. De retreat kan beginnen.

Afwachtend en onwennig komt de ene deelnemer na de andere binnen. Soms echtparen of vriendinnen samen maar de meeste deelnemers komen alleen. Veel vragen zie ik in de ogen? Waar kom ik? Wat verwacht je? Hoe ziet mijn kamer er uit? Wat is nu precies een retreat?

Na de ontvangst met koffie en thee wijs ik de kamer en is er tijd voor acclimatiseren, waarna ik een rondleiding geef door het grote gebouw. Op de plaats waar we verblijven woonden in het verleden de diaconessen. Dat is nog te zien aan de kapel, de gebedsruimte, de grote bibliotheek en de lange gangen met aan beide kanten gastenkamers.

Retreat staat bij HARTELIJK VERBONDEN voor rust, onthaasten en bezinning op je levenstaak.

Je wordt wakker van de vogels die fluiten, je doet de gordijnen open en de het licht straalt Gods trouw uit. Je maakt je in alle rust klaar voor het ontbijt. Op de gang komt de geur van versgebakken brood(jes) je al tegemoet. Het ontbijtbuffet is compleet van A-Z, verzorgd door Aart. In alle rust, bij elkaar, ontbijten we uitgebreid. Na het ontbijt krijgen alle deelnemers een uur de tijd voor onderzoek van Gods Woord, gebed en Bijbelse meditatie (overdenken wat je hebt gelezen en mee dragen door de dag heen). Onder de koffie heeft ieder die wil ruimte om te delen wat je hebt ontdekt of geleerd vanuit het persoonlijke stille Bijbelstudie-moment. Wat een rijk begin van de dag. We ontdekken dat ieder een eigen ontdekking of toevoeging heeft waardoor de Diamant van Gods Woord tot schittering komt.

Enkele voorbeelden die je kunt verwachten (niet alles past in één midweek);

  1. Een moodboard maken van je levensdoelen.
  2. Zoek symbolen uit de natuur, die te maken hebben met de hand van de HEERE in jouw leven. Verwerk dit in een bloemstuk.
  3. Maak een zegeningenslinger met de zegeningen uit jouw leven.
  4. Een lezing met als leidraad de leefregel van Benedictus (bid en werkt) met het doel om je bewust te zijn dat tijd van God ontvangen tijd is en we maar even de tijd krijgen.
  5. Een planning maken a.d.h.v. een planningskaart die stap voor stap je levensritme openlegt. Ben je tevreden of wil je iets veranderen? Wat wel/niet?
  6. Rond het houtvuur schemeren en nadenken over ‘genoeg is genoeg’.
  7. Themawandeling; bijv. vang je zegeningen in een foto.
  8. Stiltewandeling; stil zijn en nadenken over Gods trouwe zorg voor elke dag die ik op aarde ben. Hij zorgt voor de vogels, de bloemen en het gras, zou Hij dan niet voor jou zorgen?
  9. Samen luisteren naar een lezing over het thema van een diacones.

En nog meer….

Er zijn vaak keuzes binnen het programma. Je moet niet creatief bezig zijn wanneer je dat niet wilt. Misschien ben je liever aan het wandelen en denk je na over of verwerk je het thema. Voor mannen is er een andere verwerking dan voor vrouwen.

Om 11.45u. is er een soep-voor-jou-moment. De verse soep dampt en je neemt even de tijd en de plak waar jij behoefte aan hebt. In de stilte alleen of in de eetzaal met elkaar? Moeten kennen we  deze week niet. Tijdens de groepsmomenten hoeft het niet volledig stil te zijn maar rust is wel een vereiste. Oh ja, toch een verbod; je mag geen problemen delen. Loop je ergens mee dan ben ik het aanspreekpunt. Iedereen neemt zijn eigen pakje mee ook al kom je gewoon om even afstand te nemen en verlang je gewoon naar de retreat en wat rust.

Voor en na de lunch is er meer rust ingepland. Tijd voor de stiltetuin achter het gebouw, een boswandeling, het gebruik van de massagematras of de voetenmassage, even tussen de tweedehandsboeken kijken, even niets….

Na de middag-koffiepauze hebben we evenals ’s avonds na het eten nog een programma onderdeel. Al met al; drie dagdelen een programma van een uur, naast de stille tijd die je hebt.

In de dagen dat je een retreat volgt gebeurt er wat met je. Dat kan confronterend zijn. Je komt jezelf tegen en de onrust die in je leeft. Het is normaal proces. Op de vlucht gaan voor je leefstijl en voor jezelf geeft de mogelijkheid dat je valt in een burn-out; opgebrand, te lang doorgegaan. Er kwam geen tijd om stil te staan….

Gods woord is de Bron, de basis en de richtingaanwijzer voor het leven en het ritme van het leven. We doen vaak meer dan we moeten. Vraagt God van ons hetzelfde dan wij van onszelf vragen? Dat is een vraag voor de retreat.

Kom het maar beleven. Wie jou voorgingen zijn positief en bemoedigd naar huis gegaan.

De deelnemers zeggen: ‘Het is een ervaring die niet in woorden is uit te drukken; verdiepend, verrijkend, bemoedigend, confronterend, een warme deken, waardevol…’

Wat kan je verwachten:

Niet inbegrepen: