2

Het gaat over

‘Nooit heb ik geweten dat dit zo’n impact op mijn leven zou hebben.’ Ze staat naast me met tranen in de ogen. Haar baan, waar ze zoveel plezier in had, wordt haar teveel. Ze gaat minder werken. Het lukt niet meer…. Ze is in de overgang.

Overgang, de deur van hetgeen achter je ligt valt in het slot en een nieuwe deur gaat open. Niet van de ene op de andere dag maar in een proces van jaren zodat we er aan kunnen wennen. De deur van de kinderzegen scharniert open naar een nieuwe levensfase. Een fase waarin je ouder wordt en je levenservaringen mag delen met anderen. De overgang een nieuwe tijd met mogelijkheden en worstelingen.

Deze blog is geschreven voor gehuwden. Het huwelijk is de focus in mijn praktijk. Ik besef echter dat ook vrouwen die niet getrouwd zijn, kinderloos zijn gebleven of gescheiden zijn, alleen kunnen worstelen, met de symptomen die bij de overgang horen. Zij hebben geen steunende of meebiddende man. Zij staan op veel levensgebieden anders in het leven, zo ook in de overgang. Ik kan hier in deze blog niet verder over uitweiden. Dat voert te ver. Maar weet dat je niet vergeten bent.

Smart bij de zegen

Kinderen zijn een zegen! Laten we dat vasthouden. Aan de andere kant heb ik in de achterliggende jaren steeds meer beseft wat het inhoudt dat we als vrouwen met smart kinderen zullen baren. Ook de menstruaties, de zwangerschappen, de naweeën, de hormoonschommelingen, de midlifefase, de menopauze en de overgang, horen bij deze woorden die God ons vrouwen toespreekt, om onze zonden. Dit gevolg van de zondeval is aan ons gegeven als een levenskruis evenals de mannen die in het zweet huns aanschijns (met het zweet op hun gezichten) het brood verdienen. In deze zegen ligt de vloek door onze eigen schuld. MAAR! Het Goddelijke ‘maar’ zegt ons Zijn zegen toe. Een zegen van overvloed voor hen die het van Hem verwachten. Dat betekent geen gemakkelijke weg maar een zekere toekomst waardoor ons hoofd en hart bij Hem mogen zijn in de tegenslagen van het leven.

Gods hulp is gewis

JA! Er komt over echtparen tegenspoed en kruis om de zonde, MAAR wees ervan verzekerd dat God Zijn hulp biedt in jullie kruis. Ook als de overgangsperiode lang duurt, je krachten en energie wegneemt. Op het moment dat je dingen gaat vergeten, je minder kunt focussen, je lichaamsfiguur en je gewicht veranderen, je stemmingswisselingen ervaart, de intieme omgang met je man minder is, je tegen de dag opziet, je emoties de overhand over je lijken te hebben, je man en kinderen op je mopperen, jij niet goed uit kunt leggen wat er is, je er niet zomaar met iedereen over kunt praten en je daardoor soms alleen voelt. Er zijn vrouwen die hartklachten of klachten van spieren en gewrichten krijgen. En dan de nachten. Het zweet van het aanschijn is ook over jou gekomen. De slaap is minder diep. Het effect van een verminderde slaap is als een zware rugzak op je rug die je de dag door meedraagt. Maar je wilt niet klagen maar dragen. Vergeet ook niet te bidden om kracht.

Laat je steunen

De overgang is een periode waar je van de ene periode overgaat naar een nieuwe periode. Een zeer belangrijke periode van je vrouw-zijn wordt afgesloten, je bent straks onvruchtbaar. Voor wie naar kinderen verlangde kan dit definitief voelen waardoor de pijn des te meer wordt doorleefd. Juist nu dit zo sterk op kan dringen en het lastiger lijkt dan ooit om er nog over te praten is het belangrijk dat je dit verdriet deelt. Stop het niet weg. Houd het niet voor jezelf. Vertel je man wat dit met je doet. Zoek een zus of vriendin waar je het gevoel mee deelt en vraag haar of ze jou kan steunen.

Het gaat over

De overgangsfase begint met wisselingen in het menstruatiepatroon. Dat bestaat uit kortere of langere tijden tussen de beide menstruaties maar ook wel heviger of minder bloedverlies. Het is belangrijk om je bewust te zijn dat wisselingen ook invloed hebben op de vruchtbare periode binnen je cyclus.

Samen waar het kan

De overgang is een proces in het leven van elke vrouw die enkele jaren duurt. Veel vrouwen doormaken deze fase terwijl de kinderen thuis wonen en in de tienerjaren zijn. Dat maakt het allemaal niet eenvoudiger. Juist dan heb je positiviteit nodig om sturing te geven en goede gesprekken te voeren. Wat is het heerlijk om dan een man naast je te hebben die je steun biedt. Je hebt hem in deze fase des te harder nodig. Vraag hem of hij je wil steunen en vertel hem concreet wat je van hem nodig hebt. Blijf wel in verbinding. Dit is vooral belangrijk wanneer de pijlers waarop het huwelijk rust gaan wankelen. De vier pijlers zijn: geestelijke, emotionele, sociale en lichamelijke verbinding. Zodra je meer in jezelf gekeerd leeft, komt er minder verbinding op geestelijk (Gods Woord voor jou persoonlijk), emotioneel (jullie behoeften, verlangens, verwachtingen), sociale (samen en met vrienden mooie dingen doen), lichamelijke (genieten van intimiteit), niveau. Je hebt het nodig maar je hebt er geen behoefte aan. Dat is een innerlijke strijd waar je het samen over moet hebben.

Dalen

Het hormoon oestrogeen speelt een rol in de overgang. Het regelt de temperatuur in de hypothalamus. De vermindering van het hormoon tijdens de overgang geeft temperatuurschommelingen die minder opgevangen kunnen worden. Je krijgt last van opvliegers. Oestrogeen is ook nodig voor een gezonde huid en haar. Bij het verminderen van dit hormoon wordt ook de elasticiteit van de huid en de dikte van het haar minder omdat de collageenaanmaak verbonden is aan dit hormoon. Collageen vinden we ook in de slijmvliezen. De slijmvliezen – dus ook de vagina- worden droger. Bij het dalen van oestrogeen daalt ook de oxytocine die zorgt voor verbinding met anderen waardoor er meer behoefte komt om alleen te zijn en met rust gelaten te worden en minder behoefte om voor anderen klaar te staan.

Het hormoon progesteron daalt ook en kan zorgen voor onregelmatige en uitblijvende menstruaties, stress, angst en neerslachtige gevoelens.

Door het dalen van het hormoon testosteron dalen het libido, de assertiviteit, het energiepeil en de spierontwikkeling.

Intimiteit in de overgang

Zoals je al eerder hebt gelezen of zelf ervaart heeft de overgang invloed op de intimiteitsbeleving en praktijk binnen het huwelijk. Dat vraagt een opofferende houding van een man. Zijn lichaam verandert ook bij het ouder worden, maar zijn seksualiteitsbehoefte is blijvend. In de tijd dat jij in de overgang bent, ervaren de meeste mannen ook stress. Er worden dingen van hen verwacht die nieuw zijn, hun vrouw is niet altijd even leuk en aantrekkelijk, de tijd ontbreekt vaak om echt even samen te zijn en in alle rust te praten of intiem te zijn. Wanneer je man gezonde druk of stress ervaart, kan gemeenschap, voor hem, een manier zijn om tot ontspanning te komen. Stress kan de vraag om seksualiteit verhogen bij een man. Dat betekent dat tijdens de overgang, de vrouw geen of minder zin in gemeenschap heeft en de man hier nu juist meer naar verlangt. In deze fase van jullie huwelijk is goede communicatie over intimiteit belangrijk, om elkaar te begrijpen en op elkaar af te stemmen. Wees open en durf je verlangen, behoefte en verwachting te bespreken.

De hoogste liefde

Het Hooglied van Salomo geeft ons handvatten voor de Bijbelse intimiteit. Wanneer ik bijvoorbeeld hoofdstuk 4 lees, dan zie ik dat Salomo zich verblijdt in alle lichaamsdelen van zijn liefste. Het gaat hem niet als eerste om de lust in de borsten, hoewel hij die zeker ook benoemt Ik leer hieruit dat je als man je vrouw met teerheid mag behandelen. Strelen en masseren van alle lichaamsdelen kan je vrouw helpen om te ontspannen, om te genieten van haar eigen man en de gemeenschap met hem zelf als de hoogste vorm van liefde te beleven. Juist deze diepe en intieme liefdesuiting moet iets van Christus en Zijn bruid vertolken. Diabolos grijpt graag zijn kans om deze liefdesuitingen te breken en jullie uit elkaar te drijven. Diabolos, de door elkaar gooier, die verwarring zaait, die zaken verdraait en zijn klauwen uitslaat om het goede van God te verwoesten. Op het moment dat je zwak bent weet hij zijn kans schoon…. Strijd!

In de Joodse cultuur werden er veel oliën gebruikt. Een natuurlijke olie zonder parfum of toevoegingen kunnen helpen bij masseren en een droge vagina.

Moet dat nou?

Misschien denk je: ik zie er nu al tegenop. Dat hoeft niet, want de energie die je vandaag hebt, hoeft de energie voor morgen niet weg te slurpen. Leef vandaag met de verantwoordelijkheden voor vandaag en laat morgen in Gods handen liggen. Jij weet nog niet hoe het er voor jou uit gaat zien. Er zijn vrouwen die minder last van de overgang hebben dan hiervoor beschreven is. Het doel van mijn schrijven is het creëren van openheid rondom dit onderwerp, de steun die we elkaar kunnen bieden en niet te vergeten de zekere hulp van God in elk kruis. Kijk niet naar morgen maar kijk omhoog!

Wat te doen

  1. Verander je leefstijl ten goede; Vermijd suikers en alcohol. Drink minimaal twee liter water per dag naast je andere dranken. Gebruik dagelijks extra veel groente en twee stuks fruit. Eet ’s morgens probiotica yoghurt met muesli, ongebrande noten, zaden en pitten. Eet alleen zuurdesembrood. Gebruik probiotica yoghurt en kefir voor een gezonde darmflora. Beweeg dagelijks minimaal een half uur.
  2. Neem voldoende rust per dag. Bekijk je agenda en ga strepen. In de meeste landen zorgen familieleden extra goed voor vrouwen boven de 50 jaar. Wij moeten dat voor onszelf doen. Dat is vaak een leerproces. We mogen letten op de lichamelijke signalen. God overvraagt ons niet; daarvan zijn we vaak zelf de oorzaak. Stop met draven om erbij te horen en gezien te worden. Je mag zijn wie je bent met je talenten en de dingen waar je niet (zo) goed in bent.
  3. Leer jezelf beter kennen. Wat gebeurt er wanneer je emotioneel reageert? Hoe kom je tot meer rust? Doe eens een vrouwendag of een retreat.
  4. Maak tijd voor hobby’s waar je van geniet. Of download het E-Book met de titel rust voor elke dag
  5. Tel je zegeningen en deel ze met anderen. Blijf niet op de bank zitten. Stress kan gerelateerd zijn aan een onvoldaan gevoel.
  6. Zorg voor voldoende slaap. Praat, in je gezin, op een open manier over de overgang, zodat zij je beter begrijpen.
  7. Neem tijd om samen met je man (wanneer je die mag hebben) af en toe een nachtje weg te gaan. Dat versterkt de band tussen jullie. Denk eens aan een verwen-tweedaagse.
  8. Mogelijk heb je baat bij voedingssupplementen of het gebruik van kruiden. Ik kan daar geen uitspraken over doen. Vraag eens advies aan mensen die zich daarin hebben verdiept.
  9. Ook de huisarts kan je verder helpen. Tob niet verder zonder hulp en ga eens op bezoek.
  10. Last but not least: een dosis zelfspot en humor. Lach af en toe samen om al die vreemde signalen en jezelf in deze periode. Ligt de lat te hoog? Loop er lachend onderdoor.

Foto: Gods trouw is elke dag nieuw. Elke dag nieuwe trouw.

Schrijf je in en ontvang gratis elke nieuwe blog