2

Rafels van je hart…

Je hart gaat vaak tekeer, zoekt rusteloos naar vervulling. Wanneer je er geen vat op krijgt vlucht je in onnozele dingen, die je tot hoofdzaken maakt.  

Analyse van David

David analyseert in psalm 42. Hij zoekt naar de reden van zijn onrustige hart. Hij gaat zelfs in gesprek met zijn hart. Hij heeft vanuit een herschapen, vernieuwd leven, beheersing over zijn hart ontvangen. Hij kent de praktijk van Mattheus 11:28-30; ‘Komt allen tot Mij die vermoeid en belast bent en Ik ZAL u rust geven’.. e.v. Wie of wat beheerst jouw hart. Heb jij zelf de zware taak in handen. Houd jij graag zelf de touwtjes in handen. Of hak je met de verkeerde bijl?

De botte bijl

In Prediker 10:10 staat een voorbeeld over een botte bijl; ‘Indien hij het ijzer heeft stomp gemaakt en hij slijpt de snede niet , dan moet hij meerder kracht tewerkstellen; maar de wijsheid is een uitnemende zaak om iets recht te maken. ‘Er met de botte bijl op in hakken’ zegt het spreekwoord. Vanuit emoties reageren maakt veel kapot. Wijsheid is helend.

De boom MOET weg

Een metafoor op de tekst uit Prediker tien; We zien de boom staan. Hij staat in de weg en moet omgehakt worden. Denk gerust aan de relatie tussen jou en je man/vrouw of kind. Je probeert met een bijl de boom om te hakken. Vol liefde hak je er op los. De boom moet immers geveld worden. Je hakt, je zweet, je zucht, de blaren op je handen. Ondanks de krachtinspanningen die je levert staat de boom er nog steeds. Je zegt: ‘ik stop ermee, het lukt me toch niet’.

De tuinman

De tuinman komt naast je staan en zegt; ‘Laat mij het eens proberen’. Hij neemt de bijl uit je handen. Jouw handen zijn leeg, je geeft de bijl over aan hem. Hij begint de bijl te slijpen. Dan kijkt hij naar de boom waar de juiste plek is om hem te raken. Met enkele felle slagen hakt hij de boom om. Dat is vol van wijsheid.

Hij noemt Zichzelf Dé Opperste Wijsheid!

Je hakt, je hebt de blaren op je handen….

Tevergeefs.

Wat is er aan de hand met mij? Waarom…?

Een hart met rafelranden

Je hart schreeuwt vanuit de rafels uit het verleden. En wie heeft geen pijnlijke ervaringen uit het verleden? Samen leven we in een gebroken wereld….

Te snel zie je de patronen die je vanuit dat verleden eigen hebt gemaakt als waarheid en je reageert vanuit een ommuurde stad; je hart. Vermoedens worden feiten, ze bepalen je gedachten, gevoelens, woorden en gedrag. Je komt in een tornado terecht. Je de bijl in handen en hakt, zonder de ware wijsheid. Hiermee versterk je je eigen ellende; de boom die je zo graag kwijt wilt.

Een kubus heeft zes vlakken

Stel je voor; je levensverhaal staat beschreven op een kubus met zes vlakken. Er is maar één vlak naar jou gericht. Wanneer je in nood bent houd je dat vlak dichtbij je gezicht. Het vergezicht of overzicht, de mooie kleuren van de andere vlakken zie je niet. Het zwartste vlak ervaar je als dé werkelijkheid. Maar het leven bestaat uit meer dan zorgen, verdriet, vragen, verlies…… Wanneer we de kubus verder van ons afhouden zie je de mooie kleuren van de andere vlakken; de genade die je elke dag overvloeit uit Gods hand. En Gods woord als houvast en troostbron komt niet binnen. Eén vlak blijft verborgen voor je, dat vlak is voor God alleen; het ligt in Zijn hand; jouw toekomst.

Jouw analyse

Je hart schreeuwt onrustig; Waar is God…?

Sta even stil en neem de tijd;

  1. Komt de onrust vanwege zonde?
  2. Komt het door woorden of daden van mensen?
  3. Zijn er verkeerde verlangens in mijn hart?
  4. Ben ik op een weg buiten God aan het dwalen?
  5. Koester ik gedachten die mij op een verkeerd pad brengen of te groot zijn?
  6. Hak ik met de verkeerde bijl?

Muren om je hart

Tijdens een rouwproces weet je waarom het innerlijk zo van streek is. Op zo’n moment neem je de tijd om te rouwen. Je hart is vaak vol pijn en je achterhaalt niet hoe dit komt? Je leeft door en vlucht achter de muren van je hart?

Een burcht

Stel je een burcht voort die je van boven af bekijkt. In het boek van Bunyan; de heilige oorlog schrijft hij over de hart als een burcht met een stevige muur daar om heen. Dit beeld houden we even vast. De poorten zijn je zintuigen waardoor alle informatie naar je hart reist. Iedereen kan binnenlopen. Je hebt wachters nodig die de burcht beschermen tegen schadelijke invloeden. Alleen oprechte bezoekers mogen naar binnen. Wanneer de wachters slapen komt er gespuis binnen.

Slapende wachters

De wachters moeten zich laten leiden door de Heilige Geest en laten onderwijzen door Gods woord. De zintuigen zijn de ingang, de poort naar je hart. De wachters mogen zich niet laten verleiden om binnen te komen, door de poort, in je onrustige hart, op het binnenplein van de burcht. Dan worden ze opgeslokt in de turbulentie, ze kunnen niet objectief blijven. De pijn en de verachting wordt ook hun deel en ze zijn onderdeel van de ellende en de pijn. Ze komen in de orkaan terecht en de poort is onbewaakt en wordt verduistert, de lampen zijn uit gegaan. Zo ziet het leven in de burcht zonder wachters er uit. De leiding van Gods Geest wijkt en Gods woord is verborgen, het duister overwint.

Jouw hart bewaken

Hoe weet je dat de wachters hun post hebben verlaten. Je bent lichamelijk bij iemand maar met je hart bij een ander. Je ligt heerlijk onder de warme dekens maar in je hart stormt het. Je rijdt over straat maar je gedachten zitten vol zorgen. Je bent steeds ergens anders. Je bent er wel maar je bent er niet….je bent bezet gebied. We doen de dingen maar half zo goed als nodig is. We verwaarlozen…ja wie? of wat? Sta je nog in je roeping als vrouw, als moeder, man en vader, als….

En nu?

Vind je het lastig om te analyseren? Heb je hierbij hulp nodig? Neem gerust contact op voor coaching (eventueel videocall) of bestel een zelfhulpmiddelbrochure die ik voor jou heb ontwikkeld via het contactformulier.

Andere mogelijkheden zijn; een midweek met ondersteuning naar ‘Bethel’ voor rust, de retraite die drie keer per jaar in Amerongen plaatsvindt of de workshop STILTE.

Nog meer? Ja zeker! Wat te denken van het E-Book ME-TIME om gewoon thuis en in de natuur op je eigen plek van stilte tijd te genieten?

Kijk voor meer informatie en mogelijkheden op de website.

Schrijf je in en ontvang gratis elke nieuwe blog