2

Stoppen met tobben

Even maar….Rust en niets aan mijn hoofd. Mijn hoofd loopt over.

Rust noch vrede wordt gevonden….De zondeval heeft de rust verwoest. Leven met verwoesting? Jakker je door? Is je dag gevuld met doen? 

Je leeft, samen met anderen, in een voortjakkerende tijd. Alles om je heen en in je roept om aandacht. Het ene nog meer dan het andere. Stress en burn-out zijn oorzaak van altijd aanstaan. Altijd aanstaan is hetzelfde dan je laten leiden door de omstandigheden. Je moet dit, je moet dat. Je hoort dit en je ziet dat. Je wordt gevraagd voor dit en er wordt verwacht dat je dat doet. Je kunt niet achterblijven met dit en je moet zorgen dat je mee kan praten over dat. Je rent van de ene afspraak en maakt nog een volgende afspraak.

Van wie moet dit?

Wie verlangt dat alles van je? Je mag niks missen; je mail, app of andere device vragen je tijd en aandacht. Op het moment dat je moe of moedeloos bent maakt het een onbedwingelijk  kwaad in je los. Het kwade overspoelt de goede tijden. Goede tijden die je ontvangen hebt van God om Hem te zoeken. Je telefoon neemt de tijd van je over en je laat je erdoor leiden. Wat een lijden!

Is dat de rust en het geluk?

David Brooks leert ons dat we, in meerder of mindere mate, doorgevers zijn van vier lege dozen. DOORGEVERS!

  1. Doos één; GROTE LEEGTE VAN VRIJHEID

De gedachte dat het leven bedoeld is om vrij te zijn. Alles kan en alles mag en dat leidt tot geluk. Er word je niets opgelegd of verteld wat jij moet doen. Ontdek zelf wat jou rust en geluk biedt.

  1. Doos twee; ONBEGRENSDE MOGELIJKHEDEN

De toekomst ligt voor je, aan je voeten. Je kunt alles worden wat je wilt, als je je best doet. Durf risico’s te nemen en droom groot. Hoe ziet jouw toekomst er uit?

  1. Doos drie; AUTHENCITEIT

Kijk naar binnen, zoek je passie. Je bent geweldig! Jij bent jij! Jij bent mooi! Jij bent een Parel in Gods hand! Mooier kan het niet worden.

  1. Doos vier; AUTONOMIE

Jij hebt de regie. Jouw leven is jouw project. Jij weet het beste wat goed of slecht is voor je. Jouw waarheid is het, je vind deze op jouw manier. Het is jouw verhaal over jezelf. Doe wat bij je past, wat je leuk vindt.

ALLES MOET JE ZELF DOEN. Je loopt er uiteindelijk op stuk. Je verdrinkt er in. Het leven begint niet bij je zelf en het is niet maakbaar. Jouw leven begint bij God, Hij neemt het initiatief. Hij is het begin en het einde. Hij geeft het kruis wat bij je past. Hij legt het op met een doel; Buigen voor Zijn Majesteit en niet voor mijn afgod ‘ÍK!’.

Hoe vaak draait het niet om jezelf? In eigen kracht zoek ik naar rust of ben ik op zoek naar God. De Heere Jezus ziet het voor Zijn ogen gebeuren en zegt als een Herder: ‘Ze zijn als schapen zonder Herder.’ ‘Kom tot Mij allen die vermoeid en belast bent, Ik ZAL u RUST geven.’

Jij zelf of anderen kunnen je lasten op leggen die de schouders naar beneden drukken. De wil is niet verenigd met Gods wil. Wat een getob. STOP MET TOBBEN! Zeg NEE tegen lasten die we onszelf opleggen. Doe het maar letterlijk. Tobben ontneemt je alle energie en heeft weinig positief effect.

Kijken naar binnen

‘De ene dag voel ik me zo en de andere nog minder gelukkig.’ Wat brengt deze manier van denken veel onrust. Je zoekt onrustig het geluk in jezelf. Het geeft een opgejaagd gevoel, innerlijke druk, onrust en een doodmoe gevoel. In het hart van de mens is de rust verbroken. We zoeken op de verkeerde plek. ‘Onrustig is ons hart tot het rust vindt in God’. De juiste plaats van rust is bij God in Christus.

Hoe je dat doet?

Zorg voor een plek van stilte waar je niet wordt afgeleid. Maak er je plekje van om weg te kruipen bij de wereldse herrie en afleiding vandaan. Leg er een open Bijbel en een schrift om te schrijven. Het is jouw plek om te vluchten naar de open Bijbel. Hier kun je een gebed schrijven wanneer uitspreken niet meer lukt of wanneer het te verwarrend is in je hoofd. Zeg daar je onrust, je vermoeid, je ongeloof, je afdwalen, je onwil, je onzekerheid, je ontreddering tegen Hem die alles gereed heeft liggen. ‘Alle dingen zijn gereed’. Waar ben je?

Los van de Gever?

Gods doel is niet om je gelukkig of rustig te maken. Zijn doel is om jouw de Zijne te maken.

Zoek jij rust los van de Gever? Kun jij rust uit Zijn handen ontvangen? Dat kan in de weg van overgave en vertrouwen; Hij weet wat goed is voor mij!

Genade alleen

Genade is het vertrekpunt om te komen tot rust. Het draait niet om jezelf. STOP DAN MET DAT GETOB! Zoek Hem in Zijn Woord.

Verblijden ondanks…

Verblijd je altijd in God, hoe de omstandigheden ook zijn. God is groter dan jouw omstandigheden.

Zing psalmen en liederen.

Niet doen maar zijn

Weet dat het bij God niet gaat om wat je doet maar om wie je bent. Niet; je mag er zijn, je bent speciaal, niet wat je laat zien. Nee! Maar zoals Paulus zegt: ‘Door de genade ben ik die/wat ik ben.’ Niet wat jij doet maar wat God doet, doet er toe.

Vergeet jezelf

God vinden is een weg van jezelf vergeten. Aan de vruchten kent men de boom; je gedachten bepalen je gevoel en je gedrag. Het maakt je bekend wie je bent. ‘Doorgrond en ken mij o HEERE, zie of er een schadelijke weg is en leidt mij op de eeuwige Weg’.

Wat kun je verzinken in jezelf en alles wat op jezelf is gericht en het oog naar Boven verliezen. Je rechtvaardigt je gedrag, het is te pijnlijk om er bij stil te staan en toe te geven dat er scherven aan je voeten liggen.

Moeilijke tijden ten allen tijde

Het leven met God is geen garantie voor rust. Denk aan onze vervolgde broeders en zusters. Moeilijke tijden zullen er komen. Je kunt je ook dan verlaten. Wanhopig, verloren, hulpeloos en rusteloos voelen. Maar die gevoelens, hoe echt ze ook zijn, zijn niet de enige waarheid. De weg achter onze Heere; Jezus Christus aan is een weg van strijd naar de overwinning.

Wapen je

Strijd vraagt wapens. Welke wapens hanteer jij? Strijd je de goede strijd? Dan zal de uitkomst zeker zijn. Alleen dan zal eeuwige Rust op je wachten.

Laat je niet leiden door jezelf maar door Hem alleen.

 

Zoek je naar rust? Kijk eens naar de volgende links;

RETRAITE Archieven – Hartelijk Verbonden

Workshop STILTE Archieven – Hartelijk Verbonden

Speciale aanbieding! – Hartelijk Verbonden

Wil je ondersteuning bij de zoektocht naar meer rust? Of wil je leren NEE te zeggen? Wil je weer focussen op wat er toe doet? Denk dan eens aan een sessie wandelcoaching. Ik wandel meestentijds in Bergen op Zoom. Een videobelsessie is ook mogelijk.

Wandelcoaching Archieven – Hartelijk Verbonden

Foto bij de blog: Raak de zoom van Zijn kleed aan…..

Schrijf je in en ontvang gratis elke nieuwe blog